måndag 18 maj 2009

Ja vi elsker dette landet...


I helgen har vi varit på besök hos Kära Syster och hennes familj strax söder om Oslo och nu har vi firat nationaldag allt vad vi orkat. Vi började med uppladdningen redan på lördags kvällen framför TV:n...På söndag morgon gick vi upp och åt en riktigt god frukost, sedan var det folkdräkt på som gällde för oss som hade


och övriga fick "norgepynta" sig så gott det gick.


Sen var det bara att gå ut och ställa sig vid brevlådan för att gå med när den närmaste skolans tåg passerade.Här i Sverige känner man sig ibland lite avvikande om man kommer med folkdräkt, men den upplevelsen slapp jag igår.

Så mycket fantastiskt fina dräkter, vackra färger, silver och fina broderier och även många barn hade fina dräkter.


När vi kom hem var det glass på altanen


och lite senare var det lekar och andra aktiviteter på skolgården.


Hemma i Göteborg var vi inte förrän vid 22-tiden igår kväll, men vilken rolig dag vi haft! Moa längtar nu efter den svenska nationaldagen och säger att hon vill ha en egen dräkt och som tur är hänger farmors gamla Malungsdräkt i barnstorlek här i ett skåp, fortfarande lite stor, men borde fungera om något år eller så. I morse gick hon i alla fall till skolan med de norska hårbanden i sina flätor.

Det är lätt att som svensk känna att det är lite trist att vårt nationaldagsfirande inte är en mer folklig tillställning, samtidigt kanske det kommer med tiden. Jag tror att en sak man skulle kunna göra är att man, som i Norge, lät skolorna var mer engagerade Om barnen är ute och går i tåg, så kommer ju föräldrar, mor-farföräldrar dit etc. Sen tror jag att vi måste våga vara mer stolta över Sverige, det är inte samma sa som att exkludera andra. Tvärtom så såg jag i går både barn och vuxna med invandrarbakgrund, med både norska flaggor och högtidskläder.
En annan orsak till att vårt firande inte riktigt tar sig kan ju också vara att midsommar kommer bara ett par veckor senare och att det lite är vår "nationaldag".

12 kommentarer:

MiA sa...

Det är verkligen vackert med folkdräkt. Synd att det har liksom kommit av sej här i sverige.

Ha det gott!
MiA

Anonym sa...

Ser ut som det var en fin dag i Norge igår...
Om du väntar på hemlispaket så får du hålla ut lite till... åker till ett annat grannland i helgen och tänkte kolla om någon present där till dig... så nån gång nästa vecka postas paketet...

//Molgan

Carina sa...

Jag tror att den stora skillnaden i firandet av nationaldagen beror på vad det är man firar. I Sverige är ju dagen mest påhittad och har ingen verklighetsförankring i historien. Kommer aldrig att känna något för den dagen. Vad gäller nationaldräkterna så tycker jag dom är jättevackra. Synd att man inte använder dom mer i hela Sverige.

Signe sa...

Fast visst har även vår nationaldag en historisk förankring. Dels firas dagen ju till minne av att Gustav Vasa utsågs till kung och Kalmarunionen upphörde och Sverige blev självständigt. Sen las både 1809 och 1974 års regeringsformer fram 6/6, så där är ju orsaken ganska lik Norges. Så visst finns en historisk anknytning, sen om den betyder något för oss eller inte är ju en anna sak

PetraO sa...

Vad fin du är i din folkdräkt!

Inger sa...

De norska folkdräkter jag sett tycker jag är jättefina.Jag vet en till garnaffär med samma strategi angående rean.

Monica Hansen sa...

Heja Norge! Ja, det gör nog mycket om det kommer fina tåg med skolbarn:)

Underbara bilder!

Carina sa...

Nja, det är väl inte riktigt sant det där med Gustav Vasa och allt vad det är man försöker förklara nationaldagen med. Det var ju så att man ville fira något på Skansen och man letade och letade efter någon slags historisk anledning till det. Så hittade man Gustav Vasa och så sa man, där har vi en datum. Sedan har man tråcklat vidare. Men det är inget som vi någonsin firat och hela Svenska flaggans dag är ett mycket sent påhitt. Visserligen äldre än mig *ler* men dock på 1900-talet. Vi kan säkert bestämma vilken datum som helst och hitta någon anledning.

Garntrollet sa...

Åh, vilka fina dräkter. Vi borde ha mer folkdräkt på oss till vardags :-) Fina bilder, ser ut som en lyckad 17 maj.

Anonym sa...

Oj vilka mysiga bilder! Tack för att ni kom och firade med oss hela helgen. Det var väldigt kul att få "visa upp" Norge när det är som finast och jag är enig om att det norska nationaldagsfirandet känns väldigt inkluderande. Som du minns så såg vi ju till och med en tjej i Sverigedräkt som gick i barnetoget.
Stor kram från kära syster

med nål och tråd sa...

Så fina bilder och så många fina dräkter. Tänk vilken skatt.

gletting sa...

Jeg vil så gjerne være med i retro-alongen 2009. Hvem vet noe om den og kan jeg være med?
Jeg sett på svenske strikkeblogger i hele kveld og kost meg veldig. Tidligere i sommer var jeg i Uddevalla og så på utstillingen av de Bohusmønstrede genserne. De er aldeles nydelige!
Jeg synes det er flott med folkedrakter, også de svenske, men jeg har ingen. Det var mange år at de ikke ble brukt i Norge heller, men nå er det veldig moderne, og alle vil ha.
Grunnen til at vi feirer 17. mai er at Norge fikk sin egen Grunnlov i 1814. Svenskekongen var veldig imot det. Det er viktig å huske på at Norge var underordnet i unionen, både med Sverige og Danmark. Med egen Grunnlov vokste selvfølelsen slik at unionen kunne opphøre i 1905.
Den 2. verdenskrigen sluttet i mai 1945, og det var bare noen dager igjen til 17. mai. Alle musikkorps, sangkor og skoler fant fram alt de hadde og gikk i tog. De som så på, gråt av glede.
Det å bli fri fra et annet land, denne gangen en okkupant, har ikke svenskene opplevd på evig lenge og i en helt annen tid. Det er god grunn til å feire nasjonaldagen, at Sverige er et fritt land som ikke har vært i krig på veldig lenge. I Norge er det fremdeles mange som husker okkupasjonen. Derfor er nasjonaldagen viktig for oss.